Emotional Freedom Techniques (EFT)

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een ondersteunende methode bij het verwerken van angst, spanning en het oplossen van (jeugd)trauma. Het wordt vaak vergeleken met EMDR, dat gebruikt wordt door psychiaters en psychologen. Een voordeel van EFT ten opzichte van EMDR is dat men kan leren dit op zichzelf toe te passen tijdens momenten van verhoogde spanning of stress. Het positieve effect van EFT is bij toeval ontdekt door Roger Callahan, klinisch psycholoog in de Verenigde Staten en gespecialiseerd in angststoornissen.

EFT is een techniek waarbij geklopt wordt op bepaalde acupressuurpunten op het lichaam, terwijl de focus ligt op het (cognitief) herhalen van een bepaalde gedachte die men heeft die emotie oproept. Door het kloppen wordt het negatieve gevoel dat gekoppeld is aan de ervaring, geëlimineerd. De herinnering kan nog steeds aanwezig zijn, maar de negatieve lading is verdwenen. Over de exacte werking van het proces van EFT wordt nog steeds gespeculeerd. Er is echter wel wetenschappelijk onderzoek waarin de positieve effecten van EFT zijn aangetoond, onder andere bij Irak- en Vietnamveteranen met Posttraumatische stress. Door behandeling met EFT was er een duidelijke afname in hun niveaus van stress, spanning en depressie welke na enkele maanden follow-up nog steeds verminderd waren.

EFT is naast emotie en trauma ook goed toe te passen op fysieke klachten en beperkende overtuigingen. Kinderen vinden EFT vaak gemakkelijk om te aan te leren. Via een speelse manier ervaren zij vaak snel verlichting van hun klachten en kunnen zij leren EFT in elke situatie zelf toe te passen.